De Nederlandse Muziekscene

Muziekcafe

Nederland mag dan een betrekkelijk klein land lijken, het staat in het Guinness Book of World Records omdat het een van de belangrijkste landen voor klassieke muziek is. De klassieke muziekscène in Nederland is bijzonder goed ontwikkeld.

Om de plaatselijke klassieke muziekscène te helpen promoten, heeft het land een aantal groepen in het leven geroepen. Nederland heeft zijn eigen vereniging voor klassieke muziekcafé, de Musik overkoepelende muziekwereld, die in 1882 werd opgericht. De vereniging brengt musici, componisten en kamermusici uit de hele wereld samen. De vereniging heeft ook een concertserie, de klassieke concertserie. Een andere organisatie die bijzonder belangrijk is geweest, is het Nederlands Philharmonisch. Dit orkest werd opgericht in 1882. Het heeft het hele jaar door concertseries.

De show “Music Night Out” wordt in het land uitgezonden op de Oostenrijkse zender MTV. Deze serie toont cameo’s van bekende muzikanten en beroemdheden tijdens concerten. Nipop TV heeft een basissysteem voor het automatisch afspelen van muziek, voor een opwindende kijkervaring.

In Nederland wordt muziek gespeeld in ‘Komeline’. Dit theater in de 12 Nederlandse regio’s biedt voorstellingen variërend van opera tot kindertheatervoorstellingen, jazz, cults, moderne muziek, hip-hop en variété. Het creëert een ander soort sfeer voor verschillende soorten voorstellingen.

In de Verenigde Staten heeft de kabel ‘Access Hollywood’ verschillende musicals uitgezonden. Keeping the Faith’ is de versie van deze musical voor de Salomonseilanden. De show die op de kabel wordt uitgezonden heeft een breed scala aan optredens van verschillende groepen en artiesten.

In het zuidelijk deel van de Stille Oceaan bestaat een soortgelijk programma, “Nscheu”. Dit netwerk bevindt zich tussen Hawaï en Canada. Het heeft tot doel de verschillende culturen van de regio dichter bij elkaar te brengen door middel van verschillende programma’s. De programma’s omvatten live-optredens, historische evenementen, lokale kunstenaars, gouden kunst en ambachten en nog veel meer.

In India wordt dit jaar van 4 tot 7 december 2011 het Lucknow World Music Festival gehouden. Het thema van het festival is “Hindoestaanse klassieke muziekcafé“. De orkesten uit elk deel van India zullen optredens verzorgen. Lokale en internationale muzikanten zullen op dit festival spelen.

Een ander belangrijk evenement is het UP Music Festival dat dit jaar in Kolkata wordt georganiseerd. Het festival zal in de loop van het jaar plaatsvinden. Het organiserend comité heeft besloten het festival te houden in een rijke traditie van rode loper-collecties, Hussainoor-liederen en -groeten.

Een ander belangrijk muziekevenement dat immense populariteit heeft verworven, is het “Electric Jazz Research Festival”. Ook dit festival zal proberen de vooruitgang in muziek en elektronica te onderzoeken. Het evenement wordt aangevoerd door Shankar Mahadevan, een gerenommeerde figuur uit de jazz fusion.

Lees meer:
Café Spijkenisse
Biljart Spijkenisse

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.